Heb jij de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn al aan de muur hangen of de ‘Aardappeleters’ van Vincent van Gogh? Dat is nu heel eenvoudig via de Rijksstudio van het Rijksmuseum in Amsterdam. Als je een account hebt aangemaakt, kan je daarna je favoriete afbeelding uit het Rijksmuseum bestellen, bijvoorbeeld op canvas voor boven de bank. Je kunt zelfs werken op hoge resolutie downloaden om daarna van alles aan te passen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor Pakje Droomhuis zocht ik in de Rijksstudio naar een bijzonder poppenhuis en dat lukte!

Een poppenhuis als modeverschijnsel

Omstreeks 1700 was het mode onder rijke Amsterdamse dames om een kabinetpoppenhuis in te richten. De dames spaarden kosten noch moeiten om hun bezoek te imponeren met een schitterend poppenhuis. Petronella Oortman (1656-1716), de echtgenote van de Amsterdamse koopman Johannes Brandt, bezat het grootste exemplaar. Een meubelmaker maakte in 1686 voor haar een kast van ruim 2,5 meter hoog en bijna 2 meter breed. De basis was van eikenhout, het inlegwerk van tin op schildpad. Tot 1710 zorgde Petronella ervoor dat de stoffering en inrichting van haar poppenhuis hoe langer hoe mooier werden. De maten en materialen van alle voorwerpen in het huis kloppen exact.

Al 300 jaar beroemd

Petronella’s droom kwam uit. Haar kabinetpoppenhuis was al snel beroemd. De schilder Jacob Appel maakte er in 1710 een schilderij van. Bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen naar Amsterdam om Petronella’s trots te bewonderen. Vanaf 1875 is het poppenhuis in het bezit van het Rijksmuseum in Amsterdam. In het nieuwe Rijks kun je het poppenhuis nog altijd met eigen ogen zien. En als je er dan toch bent, in dezelfde zaal staat ook het kabinetpoppenhuis van Petronella Dunois, een stads- en tijdgenote van Petronella Oortman.

Ter lering, vermaak en inspiratie

Nu vraag je, je misschien af wat de link is tussen deze 17de-eeuwse poppenhuizen en de knutselpakketten van Pakje Plezier? In Pakje Droomhuis komt een afbeelding van dit poppenhuis met een toelichting. Waarom? Ter lering, vermaak en natuurlijk inspiratie. Vanzelfsprekend gaapt er een kloof tussen een perfect ingericht 17de-eeuws poppenhuis en een kinderdroomhuis van gerecyclede materialen 300 jaar later. En toch denk ik dat dit voorbeeld een meerwaarde heeft. Volgens mij vinden veel kinderen het ook leuk om hun eigen knutselwerk in een breder perspectief te zien en spelenderwijs iets van kunstgeschiedenis mee te krijgen.

Pakje Droomhuis

Pakje Droomhuis is bijna klaar. Vandaag zijn enkele dames met een verstandelijke beperking druk bezig geweest met doosjes vouwen en behang op maat knippen bij dagebesteding De Makerij. Het behang viel in goede aarde. De dames hebben duidelijk een goede smaak, want in Pakje Droomhuis zit bloemenbehang in van Vincent van Gogh. Past het droomhuis straks mooi bij een ‘echte’ Van Gogh uit de Rijksstudio.

 

Spaar jij al plastic dopjes?

Kijk hoe leuk het kan zijn in Creatief met… plastic dopjes!