Pakje Raceauto is alweer bijna 2 jaar te koop. Tijd voor een kritische evaluatie. De conclusie: super leuk product, maar die wielen….

Het idee

In opdracht van De Speelfabriek mocht Pakje Plezier een winkelpakket maken van de raceauto’s. De auto’s van De Speelfabriek werden zo aangepast dat je ze gemakkelijk thuis – zonder hamer – zou kunnen maken. In ieder pakket kwamen 2 houten auto’s, 4 assen van rondhout, 8 metalen wielen en 8 moeren. Zet dit in elkaar en je hebt 2 raceauto’s die van de glijbaan kunnen rijden.

Het probleem?

Rondhout blijkt de ene keer net wat dikker dan de andere keer. Als het hout wat dunner uitvalt, draaien de moeren zich niet vast in het hout. Drupje lijm ertussen en het probleem is opgelost, maar toch. Niet ideaal. Voordat we raceauto’s inpakten controleerde Anja van De Makerij Middin daarom of de moeren goed op de assen pasten. Soms ging dit perfect. Andere keren pasten er maar 5 moeren uit een doosje van 100 stuks. Min of meer. Best wel vervelend!

Oplossing 1

Handige mannen opperden draadeinde. Dit werkt perfect, als je weet welke maat moeren, wielen en boorgaten hierbij passen. De metalen staven koop je namelijk per meter. Hier heb je voor een raceauto niets aan. Deze staven zagen is een secuur werkje, want de wielen, het hout en de borgmoeren moeten precies op de juiste afstand van elkaar komen. Te los? Dan zwabberen de wielen alle kanten op. Te strak? Dan draaien de wielen niet. Na het zagen moeten de wielen gevijld. Heel precies, want je wilt niet dat kinderen hun handen pijn doen aan een uitstekend stukje metaal. Tegelijkertijd moet je het uiteinde ook niet te rond vijlen, want dan klopt de afstand niet meer. Na een paar maanden ervaring opgedaan te hebben met draadeinde, was de conclusie helder: het zagen en vijlen komt te precies en is te arbeidsintensief. Alleen Ronald van De Makerij kreeg dit voor elkaar. Prima als je af en toe een auto wilt maken, niet als je er veel nodig hebt. Hoe nu verder?

Oplossing 2

Terug naar af: naar Maarten van De Speelfabriek. Maarten koopt assen die dikker zijn dan het gaatje van het wiel. Hij heeft gaten in een tafel geboord, waar de wielen in passen. Zo wordt het gemakkelijker om het rondhout – wat dikker is dan het gat van het wiel – er doorheen te slaan. Geweldig idee. Op basis hiervan hebben we een mal bedacht. Een mal waarmee je ook thuis met een hamer, of ander zwaar voorwerp, de as door de wielen kunt timmeren. Het grote voordeel voor ons: het zagen van houten assen is veel gemakkelijker en kan dus sneller. Het grote voordeel voor de klant: het wordt leuker om je eigen raceauto te maken!

 

Meer lezen over Pakje Raceauto of een pakje bestellen? Klik dan hier!