Over Pakje Plezier

Lekker creatief bezig zijn!

Ik ben ervan overtuigd dat creativiteit het leven leuker maakt en dat vindingrijkheid je mogelijkheden vergroot. Niet zo gek dat veel volwassenen genieten van de originele gedachten van kinderen. Veel van ons zouden deze het liefste willen koesteren en stimuleren. Tegelijkertijd laten we weinig over aan de verbeelding van kinderen. Veel knutselpakketten leggen stap voor stap uit hoe je een perfect plaatje na kunt maken. Een eigen idee is niet nodig. Het is mijn ambitie om een ander product te maken. Om kinderen nieuwe materialen te laten ontdekken, te laten fantaseren en hun creativiteit te ontwikkelen. Ieder pakket heeft een thema en bevat een stappenplan en praktische tips. Genoeg om zelf mee aan de slag te gaan.

Verkoopadressen

Alle pakketten zijn te koop in de webwinkel en daarnaast in enkele winkels. In Rotterdam bij Bosch & de Jong boekverkopers, Lost & Found Store Spaces , Ver van Hier en bij Villa Zebra, het kindermuseum voor hedendaagse beeldende kunst. Daarnaast kun je terecht bij de museumwinkel van het Stedelijk Museum Schiedam en het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. In Delft is Pakje Plezier te koop bij Zinderin, in Gorinchem bij De Buurman en in Haarlem bij Tofff en Meneer Paprika.

Duurzame materialen

Alle knutselpakketten zitten vol ‘nutteloze materialen’: vondsten uit de kringloopwinkel of restproducten van fabrieken en kleine ondernemers. Zo verwerken we onder meer restmaterialen van Bandenhuis Steenvoorden, Naaicafé Caroline Vogel, Sonia Angulo Couture en meubelstoffeerderij Studio Nest. Bij de uitgebreide productbeschrijving van ieder knutselpakket vind je meer informatie over de spullen in dat specifieke pakket. Ik kies voor buitengewone materialen, omdat het een duurzame keuze is en de creativiteit als vanzelf op gang brengt. ‘Rare spullen’ roepen immers de vraag op: ‘wat iets eigenlijk is’, waarvoor het gebruikt wordt, en hoe je het zelf zou kunnen gebruiken. Bovendien biedt hergebruik een geweldige kans om samen te werken met volwassenen met een verstandelijke beperking.

De hulptroepen

Pakje Plezier werkt intensief samen met De Makerij, een kleinschalig activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke (en lichamelijke) beperking in Rotterdam Schiebroek. Christina, Deborah, Dick, Eric, Henna, Jurgen, Manuela, Mia, Rob, Rolien, Ruben, Sjaan en Wanda nemen het extra werk dat komt kijken bij hergebruik – knippen, sorteren, oprollen en uittellen – voor hun rekening. Stapje voor stapje leren ze zo nieuwe vaardigheden en vergroten ze hun mogelijkheden. Ze doen dit werk met heel veel enthousiasme!