Over Pakje Plezier

Lekker creatief bezig zijn!

Ik ben ervan ovAnnelies van der Zouwenertuigd dat creativiteit het leven leuker maakt en dat vindingrijkheid je mogelijkheden vergroot, bijvoorbeeld bij het oplossen van problemen. Niet zo gek dat veel volwassenen genieten van de originele gedachten van kinderen. Veel van ons zouden deze het liefste willen koesteren en stimuleren. Tegelijkertijd laten we weinig over aan de verbeelding van kinderen. Veel knutselpakketten leggen stap voor stap uit hoe je een perfect plaatje na kunt maken. Een eigen idee is daarbij niet nodig. Het is mijn ambitie om een ander product te maken. Om kinderen juist te helpen met het ontdekken van nieuwe materialen en het ontwikkelen van hun creativiteit.

Van klein tot groot

De knutselpakketten van Pakje Plezier zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Er zijn mini’s: kleine goedkope zakjes voor een uurtje plezier. Grotere cadeaupakketten zijn te koop in de webshop en in enkele winkels. Voor scholen en kinderopvangorganisaties ontwikkel ik bouw-, thema en knutselpakketten in opdracht. Ook voor kinderfeestjes zijn er speciale pakketten. Ieder pakket heeft een thema en bevat praktische tips, bijvoorbeeld hoe papier maché werkt. Voor kinderen (en volwassenen) die graag op weg geholpen worden, bevat ieder pakket ook een toelichting met een idee en wat praktische tips. Voorbeelden van knutselwerken die andere kinderen met hetzelfde pakket hebben gemaakt, vind je bij Pakje Inspiratie en op de ansichtkaarten die je bij ieder knutselpakket ontvangt.

Duurzame materialen

Alle knutselpakketten zitten vol ‘nutteloze materialen’: zoals restproducten van fabrieken, spullen met een foutje of vondsten uit de kringloopwinkel. Bij de uitgebreide productbeschrijving van ieder knutselpakket vind je meer informatie over de spullen in dat specifieke pakket. Ik kies voor buitengewone materialen, omdat het een duurzame keuze is en de creativiteit als vanzelf op gang brengt. ‘Rare spullen’ roepen immers de vraag op: ‘wat iets eigenlijk is’, waarvoor het gebruikt wordt, en hoe je het zelf zou kunnen gebruiken. Bovendien biedt hergebruik een geweldige kans om samen te werken met volwassenen met een verstandelijke beperking.

De hulptroepen

Pakje Plezier werkt intensief samen met De Makerij, een kleinschalig activiteitencentrum voor mensen met een verstandelijke (en lichamelijke) beperking in Rotterdam Schiebroek. Christina, Deborah, Dick, Eric, Henna, Jurgen, Manuela, Mia, Rob, Rolien, Ruben, Sjaan en Wanda nemen het extra werk dat komt kijken bij hergebruik – knippen, sorteren, oprollen en uittellen – voor hun rekening. Stapje voor stapje leren ze zo nieuwe vaardigheden en vergroten ze hun mogelijkheden. Ze doen dit werk met heel veel enthousiasme!