Het idee

Als moeder wil ik graag dat mijn kinderen lekker creatief bezig zijn. Dat doen ze gelukkig ook. Alle drie op hun eigen manier. In de winkel kon ik alleen weinig knutselpakketten vinden die bij ze in de smaak vielen. Aan de verpakking ligt het niet, want die ziet er altijd schitterend uit. Net als het voorbeeld. En als je alle stapjes netjes volgt, krijg je ook een mooi resultaat. Maar… ziet jouw knutselwerk er anders uit? Dan weet je dat je ergens een fout hebt gemaakt. Een van mijn dochters raakt hier helemaal gefrustreerd van, omdat het bij haar nooit zo netjes wordt als op het plaatje. Ze vindt het te weinig creatief. En dat snap ik wel. Voor haar eigen, schitterende ideeën, is immers geen ruimte! Dat zou toch anders moeten kunnen? Zo ontstond het idee voor Pakje Plezier.

De missie

Met Pakje Plezier willen we kinderen nieuwe materialen laten ontdekken, laten fantaseren en knutselen zonder een voorbeeld na te maken. Iedereen maakt zijn eigen kunstwerk. Alle knutselpakketten zijn opgebouwd rond een thema en bevatten heel veel restmaterialen. Voor de liefhebbers hebben we een stappenplan en praktische tips toegevoegd. Zoals een moeder mailde: “Onze dochter Louise (8 jaar) kreeg de doos en begon aan het project, snapte er eerst niets van, wist de eerste 3 minuten niet wat ze ermee aan moest, ging wat proberen en ging vervolgens helemaal los met haar fantasie! Bijzonder hoeveel kanten je opkan! Ze is nu bezig met haar tweede huis.😉´ En dat is nou precies was we hoopten. Een cadeau waar kinderen blij van worden. Een cadeau waarbij je, je eigen creativiteit en doorzettingsvermogen ontwikkelt. Zo ontdek je opeens nieuwe en ongekende mogelijkheden, wat het leven leuker maakt!

Een sociale onderneming

Maar hoe doe je dat, knutselpakketten maken? Die keuze was snel gemaakt. Pakje Plezier moest een sociale onderneming worden: goed voor mens en milieu. Volwassenen met een verstandelijke beperking maken alle materialen schoon en zorgen ervoor dat alles op de juiste maat wordt geknipt, gesneden, gevouwen en gerold. Daarna pakken ze de zakjes en de dozen in. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Marten knipt liefst de hele dag. Dick snijdt vloerbedekking en kan goed tellen. Marcel en Ruben pakken de dozen in. Wanda zoekt materialen bij elkaar voor de zakjes. Anja niet de zakjes vervolgens dicht, vouwt de dozen en plakt hier wikkels op. Dat onze pakketten verkocht worden in échte winkels door het hele land en kinderen blij maken, daar zijn deze medewerkers super trots op!

Webwinkel en winkels

Wil jij ook een cadeau of kinderfeestje bestellen? Dat kan eenvoudig via onze webwinkel. Vind je het fijn om een knutselpakket eerst met eigen ogen te zien? Dan kan je terecht bij een van de winkels die Pakje Plezier verkopen. Pakje Plezier is verkrijgbaar bij toffe winkeliers die warm lopen voor originele cadeaus. De meesten verkopen liefst producten met een goed verhaal: producten die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu. Ben jij een winkelier of ken je een winkelier die Pakje Plezier misschien wil verkopen? Neem vooral contact op! Wil je lezen wat andere klanten zeggen over Pakje Plezier? Dat kan bij Pak je beoordeling!

Pakket op maat

Voor winkels, bedrijven en onderwijsinstellingen levert Pakje Plezier graag groepspakketten op maat. Zo hebben De Speelfabriek, kinderkunstmuseum Villa Zebra en Plaswijckpark een speciaal knutselpakket laten ontwikkelen voor hun organisatie. Voor kinderopvangorganisatie Mundo zijn er groepspakketten samengesteld die passen bij de jaarthema’s en de leerdoelen van hun kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties. Ook geef ik workshops en gastlessen. Opdrachtgevers waren onder meer de Art Brut Biënnale, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, De Doelen Studio, de Goede Herderschool, de Fatimaschool, kinderopvang De Speelboom, wijktheater De Buurvrouw, kinderkunstmuseum Villa Zebra en winkeliers door het hele land.

Partners

Pakje Plezier werkt nauw met allerlei bedrijven samen. De belangrijkste is vanzelfsprekend dagbesteding De Makerij Middin. Hier heb ik een werkruimte en krijg ik hulp van een aantal medewerkers. Een andere onmisbare belangrijke partner is de houtwerkplaats van Stichting Stunt, een leer- werkbedrijf in Delft. Hier worden alle houten timmerkisten en auto’s gemaakt. Daarnaast zijn we bijzonder blij met de enkele bedrijven die materialen voor ons bewaren, onder meer: Akidia, Bibliotheek Bollenstreek, Blok’s Paperwork, By Ferial, Decorette, het Fotovakhuis, LetoLab, Meulman verf en behang, Naaicafé Caroline Vogel, Plaswijckpark, slagerij Dick van de Meer, Sonia Angulo Couture en meubelstoffeerderij Studio Nest. Andere bedrijven blijven liever anoniem. Meer lezen over het hoe waarom van restmaterialen, kan in het verhaal: Hergebruik is duur(zaam).

Websitevermeldingen

Pakje Plezier staat op een aantal leuke websites vermeld. Bij Kidsproof Rotterdam vind je een overzicht van de leukste activiteiten met kinderen in de regio. De kinderfeestjes en de knutselpakketten van Pakje Plezier zijn opgenomen als tip. De website en app van Eerlijk Winkelen zijn handig als je op zoek bent naar adressen van (web)winkels die producten verkopen die goed zijn voor mens en milieu. Omdat ik de app zelf geregeld gebruik, vind ik het extra leuk dat Pakje Plezier bovenaan staat bij de categorie Kinderen. Ten slotte staat Pakje Plezier ook op de site van Groene Zaken: een onafhankelijk platform voor bedrijven en instellingen die duurzaam produceren. GroeneZaken helpt consumenten en bedrijven om een bewuste keuze te maken voor een duurzame en groene toekomst. En dat willen wij natuurlijk ook!