Vroeger – om precies te zijn tot een aantal maanden geleden – dacht ik best gemakkelijk over producten met hergebruikte materialen of spullen met een foutje: verantwoord en lekker goedkoop. Maar nu ik hier zelf mee werk, blijken de zaken toch wat gecompliceerder in elkaar te zitten dan ik me realiseerde….

Buitengewone knutselmaterialen

Geregeld krijg ik spullen aangeboden van vrienden en bekenden die hun zolder opruimen. Ik loop kringloopwinkels en rommelmarkten af en winkel geregeld bij Scrap XL. Door rond te vragen, heb ik allerlei enthousiaste mensen ontmoet, die ergens nog een interessante partij hadden liggen. Zo mocht ik bij Poortwerk papiersnippers meenemen, restafval van de archiefvernietiging die ze daar voor hun rekening nemen. Thijs, van Wood Company, gaf restjes hout zodat de kinderen op de bso lekker konden timmeren. Andere bedrijven wensen anoniem te blijven. Ze lopen nu eenmaal niet graag te koop met productiefouten of zijn beducht voor mensen die komen leuren om gratis materialen. Ondertussen heb ik van alles verzameld: kunstgras, gouden bollen, plastic-fantastic beesten, foam in soorten en maten, spuitjes uit een ziekenhuis, postzegels uit Nieuw-Zeeland en heel veel meer…… In potentie allemaal bijzonder knutselmateriaal!

Tijd is geld

Toch klinkt dit gemakkelijker dan het is. Het verzamelen van deze materialen kost namelijk wel veel tijd. Het kost tijd om contacten te leggen, langs te rijden en de spullen op te halen. Maar belangrijker is nog dat je de meeste materialen niet direct kunt recyclen. Een tussenstop bij de sociale werkplaats is eerder regel dan uitzondering. Voordat de spullen klaar zijn voor een knutselpakket, hebben cliënten van de De Makerij een schone taak te vervullen. Zij halen de materialen (deels) uit elkaar, knippen ze op maat en sorteren ze. Al met al weegt de factor arbeid bij hergebruik aanmerkelijk zwaarder dan bij een simpele bestelling bij de groothandel.

Ongelijke aantallen

De groothandel heeft naast gemak nog een ander groot voordeel: materialen zijn hier over het algemeen gemakkelijk na te bestellen. Bij hergebruik is het vaak een kwestie van op = op. Voor knutselpakketten die ik verkoop aan particulieren, via de webwinkel of bij winkels, is dit een groot nadeel. De verschillende onderdelen heb ik namelijk nooit evenveel op voorraad. Met 3 ‘kastjes’, 30 kleedjes, 80 stuks vitrage en 200 stukken behang, kan ik toch maar 3 knutselpakketten samenstellen. De kastjes zijn in dit geval de beperkende factor. Klinkt logisch. Toch heb ik dit door schade en schande geleerd bij Pakje Droomhuis. De kastjes zijn namelijk bijna op. Er valt niet meer aan te komen. Helaas staat dit kastje wel op alle voorbeeldfoto’s en heb ik nog niets iets vergelijkbaars gevonden…. In de categorie ‘niet onoverkomelijk, wel lastig’, zitten de kanten kleedjes en dominostenen. Deze spullen zijn altijd wel te vinden bij kringloopwinkels, alleen moet je er wel naar op zoek blijven en wisselen de prijzen nogal. Op 1 middag een paar honderd Droomhuispakketten inpakken zit er niet in.

Toch maar de groothandel?

Nou nee. Daarvoor is hergebruik veel te leuk. Het is ondertussen een sport geworden om zoveel mogelijk bijzondere materialen in de knutselpakketten van Pakje Plezier te verwerken. Hergebruik hoort erbij en is een ‘unique sellingpoint’ geworden. Bij De Makerij kom ik ondertussen vaak en graag. Mia begroet me iedere keer weer met dezelfde woorden: “Ben je daar alweer? Wat heb je nu weer voor ons meegebracht.” Daarna gaat ze met glimoogjes aan de slag. Het enthousiasme van haar en haar collega’s is groot. Zij doen dit werk met heel veel plezier! Bij het wegbrengen en ophalen van de spullen hoor ik de mooiste verhalen. Over vriendjes die meerdere vrouwen de liefde verklaren, over postzegelverzamelingen en over hufters uit Goede Tijden. Ik zou het niet willen missen. De wijze les? Voor volgende knutselpakketten moeten alle essentiële materialen relatief eenvoudig verkrijgbaar zijn. En bij anderen die spullen recyclen zal ik minder snel ‘goedkoop’ denken!

 

Meer lezen over de herkomst van materialen? Klik door naar het verhaal ‘lekker verantwoorde materialen